Все по-често, по време на организирането на празници и тържества, се налага да чуваме термина „кетъринг“, защото тази концепция, или по-скоро услуга, все по-често присъства в живота на съвременното общество не само в Европа, но и у нас. Така че в тази статия ще обсъдим какво е кетъринг и каква е историята на неговия произход.
Кетъринг е изнесено ресторантско обслужване, чийто основател е Жан-Франсоа Вател, готвач на френския крал Луи XIV, който е станал широко известен благодарение на истинския талант за организиране на шикозни празници с красив декор.
Тази услуга обаче придобива реална популярност в средата на ХХ век в САЩ. Това се дължи на изграждането на голям брой многоетажни сгради и увеличаването на броя на работниците, които се нуждаели от добра храна. Организацията на услугите за кетъринг позволява не само да се нахранят хората без напускане на работното място, но и значително се увеличава производителността на труда.
По принцип, организирането на събития е тежък труд, който изисква много време, сили и голяма отговорност. Необходимо е самостоятелно да се ангажираме с голям брой проблеми и въпроси. Именно за наше улеснение, съвременния пазар предлага много услуги. Една от тези услуги е кетъринг или ресторант на място, който ще ви спести много грижи.
Кетъринг се използва при провеждането на много мероприятия, сватби, фирмени събития, лични празници и други важни събития.
Мястото няма никакво значение, кетъринг може да има на събития в парка и дори на кораб. Днес този тип услуги бързо набира популярност благодарение на своята практичност и висококачествено обслужване. Когато поръчвате кетъринг, не е нужно да се притеснявате за много неща: присъстващи, места, менюта, мебели, палатки и други организационни въпроси. Услугата предлага и опростени услуги – това е доставка на храна в офиси. Това е много удобно в нашето време, когато всяка минута се брои, а времето буквално е пари.
Използвайки услугата кетъринг, клиентът получава много предимства. Можете напълно да диктувате вашите условия, защото всички организационни въпроси са за компанията за кетъринг. Сред основните предимства на този тип услуги са:
- Свобода за избор на мястото за събитието;
- Приятен и добре обучен персонал (готвачи, бармани, сервитьори);
- Стриктно спазване на уговорените срокове;
- Декорацията и дизайна се извършват от фирмата и така нататък.
Клиентът трябва само да избере компанията и да разкаже за предстоящото събитие, останалото остава го свърши компанията за кетъринг. Тази услуга се използва от голям брой фирми и физически лица, защото всичко много лесно се организира, без да се налага да отделяте много усилия, време и пари. Широкият избор на допълнителни услуги – тематичен дизайн, най-разнообразно меню, различни формати правят услугата още по-привлекателна за всички потенциални клиенти.
У нас кетърингът, като услуга и бизнес линия, се появи в началото на 90-те години. Първоначално беше топъл обяд. Въпреки това увеличаването на броя на фирмите, работещи в тази посока, просто казано, повиши конкуренцията на пазара, доведе до значително увеличаване на броя и качеството на предоставяните услуги.
Какво е кетъринг днес? Днес това не е просто доставка на храна на място, определено от клиента, това е широк спектър от услуги, които в комбинация създават незабравимо, ярко и изключително тържество, било то сватба, корпоративно събитие или просто пикник в природата. Като се обръщате към услугите на кетъринг компания, можете да сте сигурни, че празникът ви ще се проведе на най-високо ниво и ще бъде запомнен от гостите дълго време.